Semnalam publicarea unui important volum semnat de Dragos Sdrobis: „Limitele meritocratiei intr-o societate agrara. Somaj intelectual si radicalizare politica a tineretului in Romania interbelica”, aparut la Editura Polirom (2015).
Cartea, bazata pe teza de doctorat a tanarului si talentatului cercetator, ofera o privire de ansamblu asupra raportului dintre stat si studentime din Romania interbelica, evaluand modelele de invatamant superior si cauzele aparitiei miscarilor studentesti radicale din epoca, precum si fenomene ca somajul intelectual. Solid intemeiata teoretic, substantial garnisita cu date statistice, documentata atent si rabdator, „Limitele meritocratiei” ofera o explicatie structurala asupra conditiei elitelor intelectuale interbelice.
Bucuria de a anunta aparitia acestei cercetari este cu atat mai mare cu cat Dragos Sdrobis este unul din cei mai apropiati colaboratori ai Cooperativei, alaturi de care a publicat si a participat in conferinte de specialitate.
Pentru cuprins si cateva „mostre”, a se vedea siteul editurii Polirom. Speram sa revenim, cat de curand, si cu o recenzie. (I.B.)
A se vedea si studiile semnate de Dragos Sdrobis ce se regasesc pe siteul Cooperativei:
- O identitate disputata in Romania interbelica: intelectualul. Intre tribulatii generationale si diferente specifice (I)
- O identitate disputata in Romania interbelica: intelectualul. Intre tribulatii generationale si diferente specifice (II)
- Invatamantul superior in Romania interbelica: de la „supraaglomerarea universitatilor” la „somaj intelectual”
- Parasirea Boemei si incarnarea Utopiei. Studentimea interbelica, Dimitrie Gusti si Serviciul Social obligatoriu (I)
- Parasirea Boemei si incarnarea Utopiei. Studentimea interbelica, Dimitrie Gusti si Serviciul Social obligatoriu (II)
Lasă un răspuns