[…] Datorită faptului că viaţa culturală, şcoala îndeosebi, a ajuns să fie privită cu neîncredere, în anii din urmă ai vieţii de stat a României s-a trecut sub semnul grijii exclusive faţă de economic. Cu toate acestea, tot ce s-a întreprins n-a putut stăvili decât în măsură foarte neînsemnată răsfrângerea fiecărei convulsiuni a economiei mondiale, în împrejurările particulare ale societăţii româneşti. Acţiunea acestor ani de nesiguranţă asupra conformaţiei sufleteşti a colectivităţii noastre a scăpat de obicei luării aminte.
De la Ministerul Instrucţiei, Cultelor şi Artelor, cu ramificaţiile lui multiple şi strâns legate de toate păturile sociale de pe întreaga suprafaţă a ţării, se vede cu deosebire cât de numeroase sunt faptele răzleţe, care vădesc chipul îngrijorător în care revărsarea de optimism a anilor de după război, ani de mari prefaceri sociale, de aflux de elemente rurale în oraşe, de îngroşare rapidă a păturii burgheze româneşti şi de bunăstare la ţară, se schimbă într-o descurajare excesivă. Combaterea primejdiei, cuprinsă în această destrămare de acum a energiilor, cere măsuri grabnice. […]
Anton Golopentia, Date statistice asupra situatiei de fapt a invatamantului din Romania (1934), extras din Arhiva SOCIOLBUC:
|
Lasă un răspuns