Expunerea d-lui prof. D. Gusti la consfătuirea conducătorilor Serviciului Social in vederea funţionării taberelor pregătitoare
Romania, 31.VII.1939, no. 420
„Este aşa de însemnată noua îndrumare de viaţă şi de muncă pe care Serviciul Social, – din porunca M. S. Regelui Carol II, – se străduieşte s’o facă ascultată de tineretul României, încât – a spus d. prof. D. Gusti – cu toţii suntem datori a lupta ca ea să izbândească.“
Vineri, după amiază, s’a ţinut în localul Fundaţiei Culturale Regale „Principele Carol“, o şedinţă cu directorii, inspectorii generali şi conducătorii taberilor de pregătire ale tinerilor cari satisfac obligaţiunea prevăzută de art. 5 din Legea Serviciului Social.
Deschizând şedinţa, d. prof. DIMITRIE GUSTI, preşedintele Serviciului Social, a salutat cu deosebită simpatie pe conducătorii regionali şi judeţeni ai Serviciului Social, subliniind că de activitatea lor depinde, în cea mai mare parte, reuşita lucrării care se începe acum pe întreg cuprinsul ţării. Prin şcolile de pregătire ale Serviciului Social, se va urmări creiarea unei noui mentalităţi şi, a unei noui categorii de intelectuali. Intrucât e vorba de tineri cu preocupări diferite, e de datoria acestor şcoli de a se strădui să-i unifice spiritualiceşte. De chipul cum îşi vor înţelege conducătorii îndatoririle, va depinde reuşita acestei prime acţiuni a Serviciului Social. Tinerilor trebue să li se insufle seriozitate, devotament şi dragoste pentru munca de ridicare a vieţii săteşti.
Expunerea d-lui prof. D. Gusti
D. prof. D. Gusti a făcut apoi celor prezenţi următoarea expunere:
„Şcolile pregătitoare pentru absolvenţii şi absolventele cari cad sub prevederile legii, vor începe la 1 August a. c. şi vor fi în număr de 31. Pe lângă nouă din şcolile de băeţi, precum şi la Câmpeni (Turda) şi Murfatlar (Constanţa), se vor organiza şi şcoli de conducători de Comine Culturale.
„Şcolile pregătitoare vor sta sub autoritatea unui director ales din rândurile conducătorilor superiori ai Serviciului Social din cuprinsul ţării, ajutat de un grup de comandanţi ai Serviciului Social, dintre cari unul are însărcinarea de a conduce şcoala şi de a comanda tabăra nouilor echipieri.
“Comandanţii sunt tineri cu frumoase studii universitare, cari şi-au pus pregătirea şi ănsuşirile personale, cu dragoste şi devotament, în slujba mişcării Serviciului Social din primul ceas, fiind recrutaţi din foştii echipieri ai Fundaţiei. Eu au adăogat pregătirii lor o bogată experienţă pe tărâmul acţiunii noastre, lucrând în echipe şi frecventând şcolile de comandanţi organizate de Fundaţie.
„Ei sunt chemaţi acum să comunice absolvenţilor cari au răspuns la chemarea Legii Serviciului Social, doctrina Fundaţiei şi să le facă cunoscută metoda noastră de lucru, într’o şcoală întemeiată pe camaraderie şi voioşie.
„Pentruca lucrările taberilor să se desfăşoare nestânjenite s’a trimis din timp zestrea gospodărească şi materialul didactic.“
„Cazurile cari reclamă o îngrijire cu totul specială vor fi supuse unei noui examinări, în faţa unei Comisiuni care se va alcătui la Centrală.
„Hrana, ca şi locuinţa vor fi bune, fără a moleşi nici trupul nici mintea, iar prevederile unei vieţi igienice, care să sporească capacitatea de muncă şi de viaţă a tineretului nostru, vor fi avute în vedere la fiecare pas.
„Ne vom strădui să dăm părinţilor cari îşi trimit azi încă plini de teamă copiii spre mişcarea noastră, după trei luni de viaţă şi de muncă în duhul Serviciului Social, un tânăr sau o tânără, cu viaţa pătrunsă de lumina unei noui credinţe şi cunoscători ai unor noui şi mari răspunderi.
„Un regulament anume întocmit arată lucrurile cai trebuiesc respectate cu cea mai mare sfinţenie.
„Programul de lucru se va desfăşura pe săptămâni. In prima săptămână ne vom strădui să obţinem acceptarea tineretului la noul regim de viaţă şi informarea lor cu privinre la scopul şi metodele de lucru ale Fundaţiei şi Serviciului Social. In cea de-a doua săptămână se vor încerca cercetări monografice, în a treia ideia centrală va fi Căminul Cultural, iar în a patra săptămână se vor constitui, în sânul taberii, echipe regale, în care fiecare lucrează în specialitatea sa, în cadrul unui singur şi unitar program de lucru.
Noua îndrumare de viaţă
Incheind expunerea d. prof. D. Gusti a spus:
„Nu-i este nimănui îngăduit a sta la o parte într’un ceas care, ca cel de azi, poate schimba mersul lucrurilor pentru mulţi ani de-aci înainte. Şi iarăşi, nu este drept a privi cu neîncredere şi a judeca de pe acuma rău, viitorul unei lucrări care abia începe. Este aşa de însemnată noua îndrumare de viaţă şi de muncă pe care Serviciul Social, din porunca M. S. Regelui Carol al II-lea, se strădueşte s’o facă ascultată de tineretul României, încât cu toţii suntem datori a lupta ca eas să isbândească.
„Tineretul va veni spre noi cu toată nedumeririle lui. Va găsi aci o credinţă şi o operă, crescută din sufletul celor tineri şi întemeiată pe fapta lor, în timp de cinci ani, Echipele Regale Studenţeşti. O vor cunoaşte şi nădăjduim că o vor apropia de sufletul lor pentru toată viaţa, împlinind dorinţa ziditoare de ţară a Regelui.
La sfârşit, d. prof. D. Gusti a rugat pe toţi cei de faţă să lucreze cu toată dragostea pentru izbânda deplină a Serviciului Social şi le-a urat spor la muncă.
Pe aceeasi tema:
Lasă un răspuns