Festivitatea de la Poiana Câmpina. Închiderea cursurilor școalei superioare țărănești
I.Vermont
Dimineața, Anul 32, No. 10.520, marți 7 aprilie 1936, p. 14
Ploești, 5 – În cadrul unei frumoase festivități s-a făcut astăzi după amiază, la ora 4, închiderea școalei superioare țărănești din Poaiana Câmpina.
Această școală, înființată de Fundația regală Principele Carol în noiembrie anul trecut, a funcționat cu un număr de 25 elevi, recrutați din satele regiunei de deal și de munte aparținând județelor Buzău, Făgăraș și în majoritate din Prahova.
Asistența
La această solemnitate au fost de față: d-na și d. E. F. Biering, ministrul plenipotențiar al Danemarcei, d-na și d. prof. Dimitrie Gusti, directorul general al Fundației Principele Carol, Ioan Mihalache, fost ministru, prof. univ. dr. D. Mezincescu, Em. Bucuța (…), elevii școalei țărănești, străjerii din comună, etc.
Cuvântările
În amfiteatrul școalei, plin până la ultimul loc, a luat cel dintâiu cuvântul d. Apostol Culea, director al Fundației, care a spus următoarele:
Cea dintâi școală țărănească, organizată de Fundația culturală regală Principele Carol, din înaltul gând al M. S. Regelui, își încheie azi cursului anului I. Tinerii noștri, între 18 – 21 ani, în mare parte recomandați de căminele culturale din această regiune a colinelor unde problemele sociale sunt aproape aceleași, au trăit vreme de câteva luni obștească viață spirituală și muncă manuală a satului, dus puțin mai departe decât cel de azi. Ei au împărțit zilele între lucrul la grădină și atelier, cu împărtășirea cunoștințelor trebuincioase unui gospodar model.
D-sa arată apoi în ce constă programul școalei: agricultură, pomicultură, gospodărie, zootehnice, aplicațiuni de apicultură, aplicațiuni de silvicultură, deprinderi și lucrări de ateliere etc.(…)
Cuvântarea d-lui prof. Dim. Gusti
D. prof. univ. Dim. Gusti, directorul general al Fundației Principele Carol spune:
Am înalta însărcinare să aduc cuvântul de recunoștință al M. S. Regelui pentru felul cum a decurs activitatea primei școli superioare țărănești. M. S. a urmărit cu cel mai mare interes această școală și a promis că imediat după Paște va veni să o viziteze.
Suntem foarte mândri și fericiți că putem saluta printre noi pe d. ministru al Danemarcei. Îi mulțumim pentru că atunci când i-am spus că la prima școală superioară țărănească se încheie patru luni de activitate, reprezentantul clasic al școlilor țărănești a ținut să vie în mijlocul dumneavoastră. Trebuie să știți că în Danemarca școala țărănească a ajuns la cea mai mare înflorire.
D. prof. Gusti face apoi un scurt istoric al împrejurărilor care au determinat înființarea în Danemarca a școlilor țărănești, arătând că astăzi această țară, datorită unor asemenea școli, a ajuns la cea mai mare civilizație. Adevărata educație a neamului danez se face astăzi în școala țărănească.
Vorbește despre înflorirea la care a ajuns acolo cooperația și spune că noi vom avea cooperative bune când vor exista cât mai multe școli țărănești.
Arată apoi cât de necesare sunt în România, care are o populație de 80% țărani, asemenea așezăminte școlare.
Noi nu am copiat școala după model străin, ci ne-am gândit să creăm o școală eșită din trebuința poporului.
D-sa dă apoi sfaturi elevilor care au absolvit cursurile, spunându-le:
Plecând de aici, noi vă vom urmări cu iubire, dar și cu severitate. Voi trebue să fiți cei mai buni gospodari din comunele voastre. Aveți datoria să îngrijiți de școala din comuna dvs., s-o ajutați. Să iubiți căminul din sat, – dacă este și să-l întăriți, dacă nu, să-l creați.
Școala țărănească este o școală a întrecerei pentru sat pentru toate instituțiile satului. Dacă cum ați spus, – prin graiul colegului de adineauri, școala aceasta v-a transformat – atunci transformați și dvs. satul și țărănimea spre binele țării.
D. prof. Gusti a distribuit apoi premii tuturor elevilor.
A urmat un frumos program compus din: coruri, tablouri alegorice, jocuri naționale, după care festivitatea a luat sfârșit.
Lasă un răspuns