Info box: Extrase din cotidianul Universul din perioada 1-9 mai 1939; are loc inaugurarea Expozitiei Universale de la New York. In materialele de fata avem discursul presedintelui american, F.D. Roosevelt, si o prezentare generala a Pavilionului Romaniei. In materialul Video atasat pot fi vazute si imagini de la inaugurare si din Pavilion (inclusiv momente de la discursul tinut de D. Gusti).
ULTIMA ORĂ
Spre o accentuare a tensiunii germano-polone?
O neaşteptată agravare a relaţiilor anglo-japoneze
Inaugurarea expoziţiei din New-York
D. Roosevelt a accentuat dorinţa de pace a Statelor-Unite
(UNIVERSUL Nr. 117, marţi 2 mai 1939, p. 7)
New-York, 30 (Rador) – Inaugurând astăzi printr’un discurs Expoziţia din New-York, preşedintele Roosevelt a declarat între altele că Statele Unite împărtăşesc dorinţa comună de a încuraja pacea.
În numele „tuturor Americanilor“, preşedintele Statelor Unite a exprimat speranţa că anii ce vin vor nimici multe din barierele ce se ridică astăzi între naţiunile din Europa.
Cea mai mare parte a discursului a fost consacrat istoriei Statelor Unite, dela instalarea primului lor preşedinte, Washington, a cărui a 150-a aniversare se sărbătoreşte astăzi.
Preşedintele Roosevelt a adus mulţumiri tuturor naţiunilor care participă la expoziţia dela New-York şi a invitat pe străini să viziteze atât această expoziţie, cât şi cea dela San-Francisco. „Ei vor vedea, vizitând aceste expoziţii, că ochii Statelor Unite privesc spre viitor“.
„Steaua care ne conduce, a mai spus d. Roosevelt, este steaua bunăvoinţei internaţionale, a progresului omenirii şi mai ales a păcii. Fie ca, în lunile ce vin, să putem merge cât mai departe pe aceste căi“.
*
New-York (Rador) – Expoziţia Universală din New-York a fost inaugurată astăzi de preşedintele Roosevelt, fiind de faţă reprezentanţii a 60 de naţiuni participante, guverantorii a 48 de state şi mai multe mii de prsonalităţi.
Timpul frumos a favorizat această solemnitate şi în momentul când preşedintele Roosevelt şi-a ţinut discursul, 600.000 de persoane se aflau în interiorul expoziţiei.
În faţa pavilionului federal al Statelor Unite este instalată tribuna oficială, cu faţa spre sfera uriaşe, care simbolizează expoziţia.
Prima ceremonie oficială s’a desfăşurat cu puţin înainte de amiază, în prezenţa a 60.000 personalităţi oficiale. Ea a început printr’o minunată „simfonie a clopotelor“, executată de clopotele din pavilionele Belgiei şi Olandei, cari au intonat imnurile naţionale ale ţărilor respective şi arii patriotice americane.
După aceea, d. Robert Whalen, directorul expoziţiei, a inagurat templul religios, care grupează într’o singură clădire toate confesiunile.
Preşedintele Roosevelt a sosit al ora 12,30 şi a prezidat banchetul din pavilionul federal al Statelor Unite, la care au luat parte 350 persoane. Înainte de banchet, a fost o mare defilare, la care au participat în deosebi detaşamente ale armatei americane cu drapelele diferitelor state americane şi ale diferitelor naţiuni participante.
Defilarea delegaţiei cehoslovace şi a celei albaneze, în costume naţionale, au fost în deosebi aplaudat. În afară de discursul preşedintelui Roosevelt, au mai vorbit la banchet guvernatorul statului New-York şi primarul Laguardia, al oraşului New-York.
ULTIMA ORĂ
Caracterul pactului politico-militar italo-german
Germania caută o apropiere de Lituania
Pavilionul României la expoziţia dela New-York
(UNIVERSUL Nr. 124, marţi 9 mai 1939, p. 9)
New-York, 7 (Rador) – Pavilionul României dela expoziţia internaţională dela New-York pune în relief toate străduinţele propagandei din ultimii 20 de ani, justificând astfel din plin importantele sacrificii materiale făcute în această direcţie şi confimând înalta viziune, care a dat imboldul pentru această mare înfăptuire.
Fotografii şi filme sonore vor reda la timp, publicului românesc, imaginea înălţătoareai ceremonii prilejuită de inaugurarea pavilioanelor României. Publicul american a admirat îndelung varietatea constumelro naţionale româneşti, dar şi uniformele medicilor militari români, veniţi aici în vederea congresului internaţional de medicină.
Cu prilejul banchetului dat în sala cea mare a Casei Româneşt şi prezidat de d-nii miniştri Gusti şi Radu Irimescu împreună cu doamnele, cei două sute de invitaţi distinşi au gustat mâncările şi vinurile româneşti, au ascultat orchestrele Grigoraş Dinicu şi Fănică Luca şi au aplaudat cântece româneşti cântate de Maria Tănase.
În sala de muzică a expoziţiei, maestrul George Enescu a condus un mare concert de gală dat de orchestra simfonică „Filarmonica“ din New-York. Muzica românească a fost îndelung aplaudată de asistenţă.
Pe de altă parte, ziarele americane menţionează în termeni elogioşi contribuţia d-lor arhitecţi Cantacuzino şi Doicescu şi a colaboratorilor lor, la organizarea pavilioanelor României.
La inaugurarea pavilioanelor României din expoziţia universală a participat, între alte personalităţi de seamă şi d. Laguardia primarul oraşului New-York. D. Laguardia a rostit cu acest prilej o însufleţită cuvântare, subliniind preţuirea de care se bucură România din partea populaţiei din Statele Unite. Poporul american – a spus primarul New-Yorkului – înţelege şi apreciază cum se cuvine misiunea României în faţa istoriei.
Pe aceeasi tema:
Lasă un răspuns