*
Fel de fel. ÎN AŞTEPTARE. Expoziţiile şi atracţiile lor
(UNIVERSUL Nr. 136, duminică 21 mai 1939, p. 3)
Expoziţiile mondiale au fost todeauna construite în jurul unei teme principale. Astfel, inventarea drumului de fier care micşora atât de mult distanţele a fost la origina marei atracţii a primei expoziţii mondiale, aceea de la Londra în anul 1851. Aci se construise cel mai mare glob terestu ce se văzuse până atunci. Mii de spectatori urcară cel patru etaje amenajate în interior, iar pe pereţi se vedeau, în relief, hărţile tuturor ţărilor.
În 1962, tot la Londra, lume ase îngrămădea în jurul unui adin cele mai celebre diamante din lume, acela al marelui Mogol al Indiilor, „Koh-i-noor“. În 1867 şi în 1878 Parisul organizează două expoziţii, continuând seria atracţiilor de proporţii monumentale. În 1878 mulţime admira colosalul cap al statuii Libertăţii, pe care Franţa a trimis-o apoi la New-York.
Acest cap avea o înălţime de 7 metri şi o scară îi ajungea până la nas. În 1889 Turnul Effel domina Parisul din înălţime aa trei sute de metri. În 1900, primul „Salon al automobilului“ expunea uimitoarele maşini capabile să facă… 25 de kilometri pe oră!
Dar, toate aceste „minuni“, care se întreceau unele pe altele, sunt azi lăsate în umbră de marele târg mondial din New-York, care se întinde pe o suprafaţă de cinci sute de hectare şi o cărui temă e: „construcţia lumii de mâine“.
Fără a încerca să intrăm în amănuntele acestei colosale opere de colaborare internaţională, credem intersant de observat că femeile americane au jucat un rol foarte important în organizarea ei. Nenumăratele standuri sunt în întregime opera lor şi e destul să spunem că întreg personalul expoziţiei, – în total vre-o 2.500 de persoane – e pus sub supravegherea unei femei, d-na Gray, spre a da o idee de importanţa ce s’a dat cu acest prilej elementului femenin. De altminteri, aceasta nu trebuie să ne mire, deoarece suntem în America, unde femeea e cu adevărat „regină“.
Inaugurarea regimentului de geniu aeronautic. INFORMAŢII. Expoziţia internaţională de muncă şi voe bună. Un pavilion în construcţie
(UNIVERSUL Nr. 138, marţi 23 mai 1939, p. 7)
Ministerul muncii organizează în cadrul mişcării „Muncă şi voe bună“, o mult aşteptată expoziţie internaţională, pentru a se cunoaşte realizările noastre şi mai ales ale celorlalte ţări, în care mişcarea aceasta pentru întrebuinţarea timpului liber al muncitorului, dăinuieşte de multă vreme.
În parcul „Regele Carol al II-lea“ se vor ridica 8 pavilioane – a căror construcţie este înaintată –– pavilioane din nefericire construite din lemn, pentru a adăposti înfăptuirile noastre şi ale Italiei, Franţei, Germaniei şi ţărilor balcanice.
Nu vom expune realizările de până acum ale ministerului muncii şi realizările pricipalelor întreprinderi industriale. Serviciul social şi Straja Ţării vor expune rodul muncii căminelor culturale şi al muncii de folos obştesc. Expoziţia se va deschide la 2 Iulie a. c., dacă pavilioanele şi înzestrarea lor vor fi terminate.
Împlinirea serviciului social la sate
(UNIVERSUL Nr. 140, joi 25 mai 1939, p. 9)
Obligativitatea Serviciului social la sate pentru absolvenţii de ambe sexe ai universităţilor, ai şcolilor şi institutelor superioare sau speciale, se aplică dela 1 Iunie 1939.
CINE ESTE OBLIGAT SĂ ÎMPLINEASCĂ SERVICIUL SOCIAL PREVĂZUT ÎN ART. 5 DIN LEGEA SERVICIULUI SOCIAL
Sunt obligaţi să împlinească Serviciul Social la sate, în acest an, absolvenţii şi absolventele următoarelor şcoli din ţară:
A. Facultăţi, Politechnice, Academii, Institute superioare, Şcoli normale superiore, Şcoli superioare de Asistenţă socială, Şcoli de notariat.
B. Învăţământul normal şi serminarial.
C. a) Învăţământul industrial;
b) Şcoli inferioare, medii şi de specializare agricole;
c) Şcoli de păduri, gribadier şi condutori silvici;
d) Şcoli de maeştri minieri şi metalurgişti, sub ingineri conductori de lucrări publice şi electromecanice;
D. a) Şcoli de surori de ocrotire;
b) Şcoli de moaşte;
c) Şcoli de păduri, brigadieri şi conductori silvici;
d) Şcoli de cântăreţi bisericeşti.
Deasemenea, sunt obligaţi să împlinească prevederile art. 5 din Legea Serviciului Social diplomaţii, de ambe sexe, ai şcolilor superioare, instutelor şi şcolilor superioare, instituţiilor şi şcolilor sepciale din străinătate, care vor să-şi echivaleze titlul lor în ţară.
Nici unul din absolvenţii şi absolventele şcoalelor prevăzute mai sus nu-şi poate ridica diploma de licenţă sau certificatul de absolvire, decât făcând dovada că a împlinit Serviciul social.
Deasemenea, tinerii cari, devin absolvenţi (absolvente) după data de 1 Iunie 1939, nu vor putea ocupa un serviciul public sau particular, sau să obţină dreptul de liberă practică a vreunei profesiui, decât după împlinirea Serviciului social.
Absolvenţii nu sunt obligaţi să împlinească Serviciul social închiar anul absolvirii.
CUM SE ÎNDEPLINEŞTE SERVICIUL SOCIAL
Serviciul social se îndeplineşte în tot cursul anului la satele şi locurile fixate de conducerea Serviciului social.
Tinerii aduc la îndeplinire Serviciul social, în acest an, astfel:
a) Urmează, timp de 15–30 zile, o şcoală pregătitoare, la încheierea căreia depun un examen, care le dă dreptul să fie încadraţi, spre complectarea Serviciului social, într’o echipă pentru munca la sate.
Nereuşita la examen obligă la repetarea timpului de pregătire, tinerii având dreptul să ceară mutara într’o altă şcoală pregătitoare a Serviciului social.
Cei cari, din neglijenţă sau rea voinţă, nu vor obţine calificarea cerută, repetă cursurile şi pot fi mutaţi disciplinar la altă şcoală, fără a li se socoti timpul petrecut ca timp întrebuinţat pentru Serviciul social.
b) Îndeplinesc, timp de două luni, organizaţi în echipe de lucru, munca pe teren în sate, pe lângă şi prin Căminul cultural local şi trec o probă finală. Nereuşita la această probă obligă la repetarea stagiului de Serviciu social în echipă.
ÎNSCRIEREA TINERILOR OBLIGAŢI LA ÎMPLINIREA SERVICIULUI SOCIAL
După fiecare sesiune legală de examene, Facultăţile şi şcolile arătate la punctul 1) trimit Fundaţiei Culturale Regale „Principele Carol“ – Serviciul social – rablouri nominale de absolvenţii şi absolventele Facultăţii sau şcoalei respective.
Înscrierile tinerilor trecuţi pe tablouri de facultăţi şi şcoli, se fac prin complectarea unui formular tip. Formularele tip se găsesc la locurile de înscriere arătate mai jos şi se obţin în mod gratuit; ele nu trebuesc timbrate.
Cererea se complectează şi se prezintă personal de solicitant cel mai tîrziu până în ziua de 1 Iulie, respectiv 1 Noembrie.
Datele cerute în formularul de înscriere se vor complecta cu cea mai mare grijă.
Înscrierile se pot face:
a) La secretariatul şcoalei sau facultăţii.
b) În oraşele unde îşi are sediul o regională a Serviciului social, la biroul special depe lângă acea regională. Acestea sunt.
1. Regionala ţinutului Bucegi, Bucureşti str. Cobâlcescu 41;
2. Regionala ţinutului Suceava, Cernăuţi, palatul naţional, Piaţa Unirii 3;
3. Regionala ţinutului Olt, Craiova, palatul „Ramuri“:
4. Regionala ţinutului Marea, Constanţa, str. Carol 15.
5. Regionala ţinutului Prut, Iaşi, str. N. Gane 34;
6. Regionala ţinutului Dunărea de jos, Galaţi, str. L. Catargiu 40;
7. Regionala ţinutului Nistru, Chişinău, Palatul Regal;
8. Regionala ţinutului Timiş, Timişoara, d-dul C. Diaconovici Loga 1;
9. Regionala ţinutului Mureşt, Sibiu, str. Şaguna 6;
10. Regionalaţinutului Someş, Cluj, Clinica medicală dr. I. Haţieganu.
c) În celelalte oraşe la căminul cultural orăşenesc.
Nu au dreptul să se înscrie decât tinerii trecuţi pe tablourile de absolvenţi înainte de Facultăţi şi şcoli.
ÎNSCRIERILE VOLUNTARILOR
Se primesc, totuş înscrieri de voluntari, în următoarele condiţiuni:
a) Recomandarea unui profesor;
b) Recomandarea unui fost echiper în echipele regale studenţeşti din campaniile 1934–1938, membru al „Asociaţiei foştilor echipieri“;
c) Activitatea personală a solicitantului.
Munca depusă ca voluntar, înainte de absolvenţă, nu scuteşte de obligaţia împliinirii Serviciului social, potrivit legii, ea însă de dreptul de întâetate la înscrierea în şcolile pentru formarea şefilor de echipă.
DOVADA DE ÎMPLINIRE A SERVICIULUI SOCIAL
La încheierea Serviciului social toţi tinerii primesc o diplomă.
Diplomele adeveritoare se eliberează tuturor absolvenţilor cari au împlinit Serviciul social şi numai o singură dată, în termen de 10 zile dela încheierea campaniei de lucru. Această diplomă dă dreptul la obţinerea diplomei de licenţă sau a certificatului de absolvire, cari vor purta menţiunea împlinirii Serviciului social, făcută de şcoala respectivă.
Diploma adeveritoare poate fi ridicată personal de către solicitant, dela Serviciul social, sau se trimte oficial pe adresa lui, în urma unei cereri scrise.
Diploma se eliberează celro cari împlinesc următoarele condiţii:
a) Sunt absolvenţi ai uneia din şcolile arătae în art. 5 al Legii Serviciului social şi art 45 din regulament.
b) Au făcut şcoala pregătitoare a Serviciului social şi au trecut examenul final;
c) Au lucrat într-o echipă a Serviciului social şi au depus proba finală.
Pentru echivalarea diplomelor obţinute în străinătate, solicitantul este obligat să prezinte, diploma adeveritoare de împlinirea Serviciului social.
Nu se acordă nici un fel de dispensă de stagiu în Serviciul social, pentru echivalarea diplomelor.
Orice lămuriri se vor cere pe adresa: Fundaţia culturlaă regală „Principele Carol“, direcţia serviciului social al tineretului, Bucureşti, str. Cobălcescu nr. 41.
Context, temă:
- “Ziua Romaniei” la Expozitia Universala de la New York (1939)
- Inaugurarea Expozitiei Universale de la New York. Relatari de presa si Arhiva Video
- Catre inaugurarea “uriasei” si “formidabilei” Expozitii Universale de la New York (1939)
*
1 Comentariu
Stefan Buzărnescu
mai 20, 2014 la 3:38 pmAcest serviciu, in alte forme continuat in timpul guvernarii comuniste sub forma stagiaturii de trei ani pana la definitivarea in invatamant,, se poate repune intr-un nou cadrupentru normativ actualii absolventi destui de superficilali datorita bolonizarii invatamantului superior…Este de reflectat la acest experiment social care a fost doar radiografiat, adica redus la sociografie: noi nu avem studii sociologice reale asupra acestui fenomen.