Orientarea tineretului în viaţă. Conferinţa d-lui ministru Andrei la radio
Curentul, no 4086, Miercuri, 28 Iunie 1939
D. prof. Petre Andrei, ministrul educaţiei naţionale, a vorbit aseară la radio despre: Orientarea tineretului în viaţă:
„Iată una dintre cele mai grele probleme, care se pune cu privire chiar la oamenii mari, deci cu atât mai mult pentru tineret, căci nu este deloc uşor să-ţi găseşti drumul cel mai potrivit, pe care trebue să mergi în viaţă.
A te orienta în viaţă însemnează, în primul rând, a-ţi face o concepţie despre viaţă, de care să fii pătruns şi care să-ti dea chilibrul necesar în toate împrejurările. Sunt oameni care caută liniştea şi pacea sufletească, considerând viaţa numai ca o etapă necesară în drumul veşniciei, de aceea îsi făuresc un anumit fel de viaţă, care poate merge uneori până la retragera din viaţa obişnuită, până la ascetism. E tipul care renunţă la viaţă în sensul ei obişnuit.
Dar până la aceasta există o scară treptată de valori, care se pot realza pe baza aceleiaşi concepţii religioase, servind lumii întregi şi răspândind binele şi mângâerea pretutindeni. Creştinismul activ, social, a servit şi serveşte drept punct central de orientare în viaţă pentru foarte mulţi oameni, a devenit chiar scopul şi idealul vieţii lor.
Dar, în afară de omul religios, a cărui viaţă are o structură specială, alcătuită pe baza valorii religioase, există şi alte forme de viaţă şi alte directive, car pot determina un fel deosebit de viaţă. Aşa e cel îndrăgostit de ştiinţă, de cercetarea pură, cel care se mortifică şi se jertfeşte pentru aflarea adevărului, pentru cucerirea şi supunerea forţelor naturii. Indiferent de rezultatele la care ajunge dânsul, pasiunea de cercetare, goana după adevăr este motorul întregii sale activităţi, raţiunea vieţii sale însăsi. Iată al doilea tip de om, a cărui existenţă este în funcţie de o valoare eternă, superioară, căci credinţa în adevăr a existat întotdeauna şi a luminat calea omenirii ca o stea strălucitoare.
Dar dincoace de tot ce este divin şi etern începe domeniul umanului sau mai exact al omenescului, în care alte valori şi idealuri constituesc puncte de orientare şi dau directive vieţii. Printre acestea una dintre cele mai importante şi mai active valori este cea politică.
Forţa de stăpânire asupra altora, putrea de comandă, a constituit întotdeauna şi la toate societăţile, unul dintre puternicile impulsiuni care au mânat viaţa oamenilor. Luptele, chiar, sub formă violentă, dintre popoare, iar înăuntrul aceluiaş popor diferitele forme de organizare politică, sunt mărturia vie a importanţei valorii politice. Germanii numesc acest tip de om şi de viaţă „der Machtmensch”.
Iată câteva direcţii şi câteva valori, care pot servi pentru orientarea în viaţă, care pot fi nucleul în jurul căruia se îmbină şi se organizază toate forţele vieţii omeneşti. Desigur, dacă ne-am ocupa de această problemă în special, am avea încă multe de spus asupra acestei chestiuni, dar am citat numai aceste trei tipuri de valori, care pot fi drumuri mari pe care pot apuca oamenii în viaţa lor, călăuziţi de însemnate valori.
Cum se poate orienta tinertul în viaţă şi încotro trebue să apuce
Înainte de a schiţa directivele cele mai accesibile pentru tineret, aşa cum le văd eu, cred că nu ar fi fără folos să stăruesc puţin asupra a ceea ce nu trebue să atragă tineretul. În logica obişnuită există o regulă foarte importantă referitoare la definirea lucrurilor, anume se recomandă să nu definim un lucru, spunând ce nu este el. E adevărat că prin negaţiune poţi arăta ce nu este un lucru, dar în acelaş timp nu afirmi nimic pozitiv, nu arăţi în ce constă accel lucru, care este esenţa şi care sunt proprietăţile lui.
E adevărat şi totuşi arătând încotro nu trebue să se îndrepte tineretul, indicăm totodată şi ceva pozitiv.
Una dintre caractristicile adolescenţei şi ale tinereţei care începe este dorinţa de singularizare şi de originalitate. De aceea, în această fază elevii de şcoală sunt în plină frământare, acum le plac lucrurile cele mai extravagante şi acţiunile cele mai necugetate. De acea se trezesc bieţii părinţi uneori în faţa unor fapte descurajante, de pe urma cărora trebue să sufere tot ei. Şi dacă se găsesc oameni inconştienţi şi fără suflet, care să-i întrebuinţeze în scopuri personale, ei sunt capabili de cele mai uimitoare fapte.
Nu începuse oare şi la noi tineretul să apuce pe o pantă periculoasă numai din cauza exploatării abile a acestui caracter tipical vârstei sale? Atunci Suveranul Ţării, psiholog fin, a organizat Straja Ţării şi Pregătirea premilitară, pentru a îndruma pe o cale sănătoasă şi utilă pornirile fireşti ale tinretului nostru.
Pedagogul adevărat aşa trebue să procedeze. În străinătate se face educaţia şi îndrumarea utilă chiar şi a înclinaţiilor rele. Iată de exemplu am văzut în Germania călăuzindu-se instinctul de distrugere al copiilor în mod util societăţii: s’a construit o casă din lemn, i s’a dat foc, iar copiii făcând pe pompierii distrugeau ce puteau urmărind să localizeze şi să stingă focul.
Fiecare vârstă pune probleme sale, pe care educatorii tinerimei trebue să ştie cum să le rezolve.
Tineretul din zilele noastre trebue orientat spre ţelurile pe care le urmăreşte societatea. Niciodată dealtminteri tinerii nu au rămas, în procesul lor de formaţie, departe de aspiraţiile sociale. Dar concepţia dominantă în organizaţia de Stat a fost variabilă, deaceea şi îndrumarea tineretului a suferit oscilaţiuni şi schimbări în decursul veacurilor.
În epoca liberalismului individualist tinerii au trăit într’o atmosferă îmbibată cu ideile epocii, urmărind ca ideal şi concepţie de viaţă libertatea desăvârşită a perosanei lor şi subordonarea a tot ceeace există faţă de dorinţele şi gândurile lor.
Netăgăduit ca individulităţile puternice, originale, au un rol de seamă şi că nu se poate trece peste aportul lor, că istoria culturii şi civilizaţiei se construeşte şi se reînoeşte necontenit datorită acelor puternici creatori, pe care Carlyle i-a numit eroi. Dar ideia aceasta trebue complectată şi desvoltată, căci un mare creator este o puternică personalitate, care ştie să-şi apropie scopurile societăţii, să le facă ale sale şi să pună mai presus de sine însuşi creaţiunea sa de valoare socială.
Tineretul trebue orientat deci către idealul personalităţii superioare, creatoare de valori care să folosească tuturor.
Adevăratele personalităţi nu sunt niciodată anarhizante însă. Chiar dacă ele apar uneori, în istoria civilizaţiei şi culturii omeneşti, ca ceva singular, ele reuşesc totusi să ridice până la ele pe alţii şi să impună poporului ideile lor.
În ritmul de viaţă imprimat de astfel de creatori unei societăţii, trebue să se insereze tineretul.
Tineretul trebue să înţeleagă mai întâi că aspiraţiunea şi pregătirea pentru roul său viitor nu implică dezordinea şi revolta neputincioasă în contra a ceeace există.
În domeniul valorilor superioare: religioase, ştiinţifice, artistice, dealtminteri ca şi în acela al valorilor politice, nu se poate afirma niciodată decât ceace este forţă de creaţiune, iar forţa aceasta nu este ceva care să nu aibă nevoe de pregătire pentru a produce valori superioare.
Munca de pregătire şi desvoltare a personalităţii
Prin urmare, tineretul trebue să se orientez în primul rând spre munca de pregătire şi desvoltare a personalităţii, integrându-se în ordinea socială, inspiratoarea şi păstrătoarea celor mai înalte valori spirituale. Fiecare tânăr să ştie că puterea şi capacitatea sa se pot desvolta în voie atta vreme cât servesc omenirei şi naţiunii cărei aparţin. El trebue să înţeleagă în acelaş timp că înainte de a crea forme nouă trebue sa le cunoască pe cele vechi şi să le recunoască rolul pe care l-au avut sau îl au încă. Tineretul e dator să evite însă nutrirea unor aspiraţiuni irealizabile sau în disproporţie cu forţele sale reale.
E frumos să fii tânăr, e bine să fii încrezători dar nu e deajuns atât. Desamăgira urmează repede iluziei, dacă tânărul nu s’a pregătit temeinic pentru a-şi ocupa locul care i se cuvine în orânduirea socială. Visul tinereţei nu poate şi nu trebue să fie în totală discordanţă cu simţul realităţii şi nici în contradicţie cu puterile vieţii şi ale societăţii.
Odinioară tineretul cuprindea în sufletul său spaţiul fără margini şi creştea visând la un tip de om nelocalizat vreundeva, la un om în genere, în care vedea pe fratele său. Astăzi tineretul de pretutindeni se uită în jurul său şi în primul rând la cei pe care îi cunoaşte, al căror grai îl înţelege şi a căror bucurii şi dureri îi sunt familiare.
În locul vechiului romantism socialist tărieşte în sufletul tânăr legătura cu pământul patriei. Şi dacă popoarele îşi accentuiază din ce în ce mai mult fiinţa lor, tineretul trebue orientat către această legătură cu poporul, cu moşii şi strămoşii.
Tineretul nostru românsc trebue orientat către viaţa naţională către munca de desvoltare a personalităţii creatoare, către respectul de autoritate răspunzătoare de misiunea ei.
Tineretul acesta va conduce mâine Ţara, deaceea avem datoria de a-l călăuzi şi de a-l pune în situaţia să răspundă cum se cuvine îndatoririlor sale.
O societate are o sumedenie de funcţiuni absolut necesare pentru a putea trăi. Fiecare dintre dintre aceste funcţiuni trebuesc îndeplinite în întregime pentru ca o naţiune să nu devină tributara nimănui. Un popor fără o clasă mijlocie nu se poate spună că a ajuns la complecta sa desvoltare. Tot aşa nu se poate vorbi despre un Stat independent cu adevărat, dacă funcţiunile sale economice ar fi în mâinile străinilor. Iată pentru ce poporul nostru are nevoe de un tineret nou, care să-şi îndrepte privirile spre tot ceeace este necesar poporului. Dispreţul, pe care copii şi tinerii l-au avut până acum pentru profesiunile practice, trebue să înceteze. Meseria şi comerţul trebue să fie româneşti – iar tineretul să le dea atenţiunea şi preţuirea necesară.
Ceea ce se spune în limbajul curent „a-ţi face o carieră”, nu trebue să mai însemneze „a dobândi o slujbă”. Tinerii noştri trebue să cucerească toate domeniile vieţii sociale şi cu acelaş entuziasm să îmbrăţişeze carierele practice, unde trebue să pătrundă un sulfu nou, viguros şi românesc.
Despre Petre Andrei:
Alte articole tematice din categoria „SINCRON”:
Lasă un răspuns