- Mircea Vulcănescu : Teoria și sociologia vieții economice. Prolegomene la studiul morfologiei economice a unui sat, 1932
Legea sociologică, în ințelesul gustian, îngăduie pătrunderea esenței realității sociale cercetate, contactul cu agentul care se manifesta in formele multiple ale vieții sociale și cu dinamica lor proprie, cu aceea ce, cu un termen în oarecare măsura deficient, s-a numit voință socială, substrat al acestor transformări. Condiții, fapte sociale, paralelism, semnificație, unități, relații, procese nu sunt decât elemente, contururi funcționale necesare, ale acestei totalități dinamice pe care o constituie viața socială și care s-a numit sumar voință. În fata rezultatelor sociologiilor unilaterale, naturaliste sau spiritualiste, sociologul gustian nu procedează Ia o respingere a priori. El întreprinde o analiza globala, propriu-zis sociologică, al cărei rezultat e situarea rezultatelor particulare in regiunea lor proprie in care au valabilitate, regiune indicata de semnificațiile lor. (164).
- Anton Golopentia: Monografia sumară a satului, 1939
Deosebirile dintre ţinuturile ţării se impun tot mai mult atenţiei celor ce conduc administraţia ţării. ei tind acum spre o diferenţiere a administraţiei, spre adaptarea la fiecare regiune a măsurilor pe care le cere starea prezentă a regiunii respective. Condiţia unei astfel de adaptări a administraţiei la împrejurările diferite din ţinuturile deosebite ale ţării este cunoaşterea exactă a situaţiei speciale a fiecărei regiuni. este harta sociologică a României. Monografiile sumare ale satelor în care lucrează echipele pot deveni un prim pas în vederea acestei hărţi. Lucrarea în care vor fi publicate tablourile celor 60 de sate din regiunile deosebite ale ţării, în care lucrează echipe, va da oricui aprehensiunea diversităţii ţării şi indicaţii despre multe tipuri de sate, regionale, după cultură, fostă structură socială, vechime şi va stimula diferenţierea măsurilor administrative după realitatea fiecărei regiuni.
Lasă un răspuns