CAMERĂ. Un interesant discurs al d-lui prof. Petre Andrei. Confuziile d-lui Goga. Din nou scandaluri și din nou bătae
Adevărul, Anul 50, No. 16.002, sâmbătă 21 martie 1936, p. 5
D. profesor Petre Andrei a făcut eri câteva foarte interesante și foarte utile rectificări la discursul d-lui Goga, rostit joia trecută. Utilitatea acestora a fost subliniată de altfel și de oratorul național-țărănist: discursul d-lui Goga n-a însemnat doar altceva decât o înșirare de confuzii, o confundare de noțiuni și o răstălmăcire de atitudini. Este vorba de cele spune de d. Goga cu privire la mișcarea antifascistă. D. Goga a făcut o caldă apărare fascismului, pe care vrea să-l introducă și la noi și al cărui exponent autorizat se crede.
D. Petre Andrei înfățișând exact punctul de vedere al partidului național-țărănesc a știut, totuși, cu o frumoasă ținută și literară și documentară, să se ridice deasupra unei simple polemici de partid și să definească unele noțiuni, să precizeze unele puncte de orientare pentru actuala politică a țării noastre.
Profesorul ieșean a readus astfel în incinta Camerii o atmosferă mai respirabilă și a ridicat desbaterile pe planul unor interesante discuțiuni și de ordin teoretic și de ordin practic. D. Goga – a observat eri d. Andrei – a acuzat partidul național-țărănesc că e antifascist și i-a adus această acuzație fiindcă pentru d. Goga antifascism înseamnă comunism. Evident, i-a fost ușor d-lui Andrei să lămurească această confuzie de noțiuni.
Da – a spus d-sa – suntem antifasciști, fiindcă fascism înseamnă în primul rând dictatură și noi suntem împotriva dictaturii. În acest sens, de altfel, ar trebui să fie antifasciști membrii tuturor partidelor politice – toți membrii majorității – care stau pe temeiul actualelor orândueli constituționale și care sunt prin urmare împotriva dictaturii.
D. Andrei a examinat apoi pe larg această chestiune, arătând că dacă această formă de guvernare cu o autoritate centrală impusă forțat tuturor, dacă această desființare a libertăților publice și a oricărei manifestări s-a putut produce în alte țări, în nici un caz ea nu poate și nu trebue să se producă la noi.
Realitățile noastre sociale, structura sufletească și interesele poporului român sunt categorice împotriva dictaturii.
Ne trebue oare dictatura din Italia, unde sunt cu totul alte condiții sociale? Ne-ar trebui oare dictatura din Spania a lui Primo de Rivera cu consecințele ei dezastruoase, dictatură care a însemnat amestecul armatei în luptele politice? Nu avem nevoie nici de una nici de alta! Ceea ce ne trebue este un regim democratic, dar sincer aplicat. Numai în acest regim poporul și-ar putea desvolta însușirile și posibilitățile sale. De altfel – a arătat profesorul de la Iași – dictatura este incompatibilă cu interesele și cu rosturile dinastiei. Din toate punctele de vedere, deci, trebue să ne pronunțăm hotărât împotriva ei. Și fiindcă fascismul înseamnă dictatură, este firesc ca în ce privește atitudinea, orice național-țărănist să fie antifascist.
D. Andrei a afirmat hotărât că partidul național-țărănesc este tot atâta împotriva fascimului, cât este și împotriva comunismului. Fiindcă de fapt și comunismul înseamnă dictatură. Oratorul a respins hotărât insinuările pe această temă făcute de d. Goga la adresa partidului național-țărănesc.
X
D. Andrei și-a rezervat în discursul său un capitol special pentru opera de corupție întreprinsă din afară pentru a se schimba orânduielile politicei interne, firești ale României și odată cu aceasta și politica ei externă.
D. Andrei s-a referit și la cele relatate de ziarul ”Curentul” care a reprodus un articol al unei mari și răspândite reviste engleze, în care se afirma că regimul național-socialist ar fi afectat până acum ca fond de propagandă în România suma de aproape zece miliarde de lei.
”N-am văzut, a arătat d-sa, nici o desmințire a acestei știri din partea ministerului de interne. Dacă cele arătate nu sunt exacte, această desmințire trebuia neapărat să vină pentru prestigiul și onoarea țării”.
D. Andrei a adăogat că în ce privește încercările unor organizațiuni politice interne cum este aceia a d-lor Goga și Cuza de a introduce la noi dictatura și a suprima parlamentarismul, ele nu au de ce să îngrijoreze. Sunt mișcări cărora li se poate opune rezistența necesară și care pot fi înfrânte.
Ne temem însă – a spus d. Andrei – de altceva și anume de abdicarea autorității de stat de la îndatoririle ei. Ceea ce a vrut să spună d. Andrei este destul de clar. D-sa s-a referit la tovărășia mereu evidentă dintre guvern și mișcările de dreapta și la sprijinul pe care în special ministrul de interne l-a dat acestei mișcări.
Afirmarea nestrămutată a virtuților democrației ca și declarațiunea că partidul național-țărănesc înțelege să apere regimul democratic cu toată forța sa a găsit aprobare la o parte din majoritate. Semnalăm în special contribuția în acest domeniu a d-lui Gheorghe Fotino, vicepreședintele Camerei.
Evident, discursul d-lui Andrei a fost întrerupt adeseori de către deputații național-creștini care, și de astă dată, și-au arătat veleitățile lor dictatoriale și tovărășia sufletească cu d. Hitler și regimul său.
Impresia lăsată de discursul d-lui Andrei a fost fără îndoială puternică. Confuziile d-lui Goga au fost evidențiate. Afirmațiile sale au fost înlăturate. Iar pretenția partidului național-creștin de a îndruma această țară pe o cale cu totul nefirească, pe calea dictaturii și pe calea războiului, și-a căpătat replica promptă a unei atitudini hotărâte.
X
Dar atmosfera creată în urma discului d-lui Andrei a fost repede risipită. Dacă nivelul discuțiunilor a fost pentru moment ridicat, înlesnindu-se parlamentarismului o zi mai bună, partidul național-creștin a avut grijă să-l coboare din nou.(…)
sursa foto: www.cristoiublog.ro
Articole de legătură:
Lasă un răspuns