UN SEMINAR DE MONOGRAFIE SOCIOLOGICA
In anul 1929, d-1 profesor D. Gusti mi-a facut cinstea de a ma insarcina cu conducerea unui Seminar de monografie sociologica, pe langa catedra sa de Sociologie. Eram in plina desfasurare a campaniilor monografice. Vara de vara, studentii Facultatii de Litere din Bucuresti si deseori dela alte Facultati plecau, impreuna cu Profesorul lor, in cercetari de specialitate, facute in satele romanesti. Materialul si mai ales experienta care se aduna astfel, determinasera o adevarata schimbare de mentalitate in sinul tineretului din acea vreme: anul intreg scolar ne aparea ca o simpla perioada de pregatire a campaniei de vara. Cursul teoretic, profesat dela catedra, lecturile de biblioteca, discutiile de Seminar, aveau pentru noi un singur scop: sa ne faca mai apti a lucra temeinic in adevarata scoala si adevaratul santier de mina grea, care erau pentru noi monografia.
Asistam si traiam noi insine o rasturnare de perspective, accentul efortului nostru fiind pus intreg pe ceea ce de obiceiu era „vacanta mare”, vacanta care forma acuma maximum de efort si in acelasi timp contactul cel mai strans cu „alma mater” cea vie, in care an de an se inttalneau tinerii de abea sositi, cu cei care demult terminasera studiile universitare. Ca sa facem tocmai acest contact intre novici si intre „batranii monografiei”, ca sa ne adunam deci monografisti noi, nesfarsite discutii si lucrari erau duse in sanul Seminarului de Sociologie, in salile bibliotecei care pe acea vreme erau cele mai sgomotoase, dar si cele mai cald primitoare din toata Universitatea. Era un adevaral Seminar de Monografie Sociologica, nascut spontan, ca o rezonanta intarziata a sedintelor de discutie purtate peste vara, seara, un Seminar, in care asistenti erau totalitatea monografistilor, iar studenti, aceiasi monografisti noi vechi, cu randul.
Seminarul organizat a venit doar pe urma, ca o simpla sistematizare oficializare a acestui Seminar spontan pe care il alcatuia contactul permanent dintre tinerii colaboratori si laolalta muncitori pe acelasi domeniu. In asemenea conditii, era firesc ca luand asupra mea sarcina de a sistematiza lucrarile, sa lupt din rasputeri pentru pastrarea liniei generale de desvoltare si mai ales a atmosferei de prietenie stiintifica, in mijlocul careia eu insumi crescusem. Fiind Seminarul acesta un Seminar liber, iar eu un asistent onorific, ne-am putut ingadui anume libertati, atat de expunere cat si de metoda de lucru, o anume prospetime in viziunea scopului pedagogic urmarit, care, cat de cat, dadea muncii noastre aspectul unei sincere colaborari deplin consimtite, din pura patima a stiintei pornite si intemeiata pe o erarhie ca intre frati mai mari si mai mici, fara nimic rigid si nimic pedant intr’insa.
De sigur ca, trecand vremea, Seminarul a devenit la un moment dat obligatoriu pentru anume grupa de studenti si, din pacate, din anul 1934, incetand prima faza a monografilor sociologice, facute sub conducerea personala si directa a Profesorului nostru, cu singurele puteri ale Seminarului de Sociologie, iar pe de alta parte grupul monografistilor imbatranind uneori inasprindu-se de greutatile vietii, a trebuit s& platim noi pretul oricarei izbanzi: ce castigasem in extensiune, am pierdut desigur in adancime, in elan sincer si desinteresat A trebuit deci sa inlocuim darurile firesti ale perioadei romantice care izvorau din masiva darnica participare a tuturor, printr’o sistematizare pedagogica din ce in ce mai severa.
Scopul Seminarului a ramas insa mereu acelasi: sa prelungeasca experienta verei trecute, pe plan teoretic; sa pregateasca experienta viitoare, printr’o ascutire a uneltelor pe care aveam a le manui. Iar pentru cei care, din felurite pricini nu puteau participa la muncile noastre, sa le prilejuiasca macar un contact direct individual cu realitatea sociala, deprinzandu-i cu metodele severe ale stiintei sociale de azi, care se caleste nu in seara eruditie de biblioteca, ci in simbioza teoriei cu realul. […]
H.H. Stahl, „Un seminar de monografie sociologica”, Sociologie Romaneasca, 1942, An IV, nr. 1-4 [PDF-ul integral e disponibil pe ARHIVA SOCIOLBUC]
Lasă un răspuns