De la Cooperativa Gusti la Planeta Gusti? „Istoria ca fabrică de adevăruri?” Dezbatere în jurul romanului Efectul fluturelui de Doina Jela
Muzeul Național al Țăranului Român a organizat marți, 9 octombrie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, o dezbatere (De la Cooperativa Gusti la Planeta Gusti? „Istoria ca fabrică de adevăruri?”) în jurul romanului Efectul fluturelui, de Doina Jela, o docu-ficțiune țesută în jurul unui fenomen real nu îndeajuns cunoscut: echipele regale studențești, una din epifenomenele Școlii Socilogice de la București, din deceniul 4 al secolului trecut. Așa cum este, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti și discipolii săi, tot interbelicul românesc.
Mai jos, imagini și înregistrarea audio și video a evenimentului.
Și iată întrebările: ajută ficțiunea la cunoașterea/îmblânzirea, acceptarea realității sau mai mult le încurcă? Sunt prea multe documente pentru a putea reconstitui istoria recentă, așa cum sunt prea puține pentru a o reconstitui pe cea veche ? Are fiecare epocă adevărul ei ? Este nevoie de filtre colective pentru a clădi o identitate de grup ? Care sunt riscurile aceste construcții ?
Moderatori: Zoltán Rostás, sociolog și George Onofrei, jurnalist cultural.
Invitați : Theodora-Eliza Văcărescu, sociolog; Odilia Roșianu, jurnalist cultural; Angelo Mitchievici, scriitor; Ionuț Butoi, sociolog; Doina Jela (autoarea cărții).
via Olivian Breda
Lasă un răspuns