fotografie din anii 1960, la mai bine de 30 de ani de la data la care a fost scris materialul de mai jos | sursa: aaihs.org
EUGENIA
UNIVERSUL, Anul XLVIII, Nr. 237, Luni 29 Septembrie 1930 p. 1
CRONICA ŞTIINŢIFICĂ
Dr. A. I.
Eugenia este o acţiune socială pentru a proteja descendenţii celor bine dotaţi. După Galton, eugenia este ameliorarea patrimoniului hereditar sau mai bine studiul factorilor sociali, ce pot amelioara sau slăbi caracterele hereditare ale generaţiilor viitoare.
Pentru realizarea eugeniei s’a decurs la sterilizarea indivizilor degeneraţi, crezându-se, că graţie sterilizării se va deschide medicinii preventive un câmp de activitate, ce va permite nu numai economie de bani, dar va cruţa unei mase de indivizi o existenţă de suferinţe, de mizerie şi decadenţă.
În America, majoritatea statelor – 30, din 48, sunt pe cale să admită sterilizarea indezirabililor. Legea s’a promulgat în 29 state şi este pe cale de aplicare în 20 state.
Exceptând 5 state, celelalte admit executarea imperativă a deciziilor luate de autorităţi. Autorităţile publice, care decid sterilizarea, sunt consilii, comisiuni sau comitete, în cari lucrează autorităţi administrative şi medicale. Pentru a mări prestigiul agenţilor responsabili, începând din 1923, s’a creiat un consiliu de stat eugenic permanent, a cărui principală atribuţie este controlul indivizilor, ce trebuesc sterilizaţi.
Pe lângă intervenţiile obligatorii, în unele state s’au prevăzut şi intervenţii voluntare.
În puţin state s’au luat garanţii sincere de libertate individuală, lăsând pe pacienţi sau tutorii lor să hotărască singuri de iniţiativa intervenţiei.
Aplicarea legii sterilizării este prevăzută pentru toate statele, să se aplice spitalelor, ospiciilor, închisorilor; în 9 state se aplică la întreaga populaţie.
Tipurile morbide, prevăzute pentru sterilizare, sunt: debili mintali în 20 state, alienaţi în 15 state, criminali incorigibili în 13 state, epileptici în 12 state, perverşii sexuali în 9 state, idioţii în 8 state, imbecilii în 7 state, toxicomani (alcoolici, morfinomani) într’un stat.
La început, legea eugeniei s’a aplicat cu timiditate în cele mai multe state. California este primul stat, în care până la 1 Ianuarie 1928 s’au castrat 3232 bărbaţi şi 2584 femei; în alte 9 state cifra sterilizărilor abia de păşeşte suta.
Majoritatea sterilizărilor s’a făcut la etate de 33 ani pentru bărbaţi şi 30 ani pentru femei; mai puţini bărbaţi între 12–42 ani şi femei între 11–43 ani.
Cele mai multe femei sterilizate în California, au fost tuberculoase.
Marele consiliu de cantonul Vaud, Elveţia, a votat o lege pentru sterilisarea anormalilor, adică a indivizilor, ce sunt susceptibili să transmită descendenţilor tare mintale, de cari ei sunt atinşi şi această lege este aplicabilă oricărei persoane atinsă de maladie mintală, infirmitate mintală sau toxicomanie. Cu această ocazie, d-rul Henri Bouquet face sterilisării următoarea critică: trebue ştiut înainte de toate dacă această sterilizare penală dă rezultatele aşteptate de la ea; pentru unii indivizi întervenţia este tardivă, căci ei au procreat; în al doilea loc, cine va pronunţa această grea pedeapsă şi în ce circumstanţe? Se vor putea aresta toţi toxinomanii şi taraţii pentru a-i trimite înaintea tribunalului special? Se va institui în recurs, în apel? Cum şi cu ce probe se va judeca? La ce grad de infirmitate mintală se va referi riscul condamnării?
Problemele ce se vor prezenta judecăţii, sunt foarte greu de rezolvat aşa, dacă unele boli mintale sunt hereditare, multe nu pot fi considerate ca atare chiar pentru cele hereditare, transmiterea anomaliei nu este fatală. S’a demonstrat că descendenţii psihopaţilor nu sunt în mod obligatoriu psihopaţi la rândul lor, căci pot fi mai mult sau mai puţin normali, uneori au un intelect superior.
Cu tot progresul psihiatriei, este foarte greu a se pronunţa dacă un alienat este sau nu justiciabil de sterilizare; de asemenea în celelalte maladii mintale hereditare: debilitate mintală, demenţă precoce, apoi epilepticii constituţionali, toxicomanii incoribigili, cunoştinţele nu sutn mai precise pentru a întrebuinţa sterilisarea cu succes.
În ceeace priveşte toxicomaniile, nu se poate preciza dacă morfinomanii sau cocainomanii vor produce totdeauna copii taraţi, apoi cocainomanii şi morfinomanii se pot vindeca. Ce nedreptate să li se aplice pedeapsa definitivă a sterilisării!
Pentru alcoolism este foarte greu a fixa limitele pedepsirii prin sterilisare; nu se cunosc semnele, cari să denote, că alcoolicul e incorigibil şi periculos.
Afară de acestea, se ştie că operaţia castraţiei nu este operaţie benină, ea produce la cei operaţi modificări profunde în organism, un desechilibru profund în ritmul humoral şi simpatic.
Măsura eugeniei, aplicată după criteriile enumerate mai sus este periculoasă şi nedreaptă; Desfosses în articolul său, intitulat „neo-esclavagistes” arată că ideile de la baza eugeniei sunt negaţia medicinii şi constituesc o groaznică atingere a personalităţii umane.
Lasă un răspuns