O carte de H. H. Stahl
Credinţa – 18.04.1934
Petru Manoliu
H. H. Stahl este unul din puţinii oameni despre care, dacă vrei să vorbeşti, trebuie să nu faci profeţii. Căci, el este un om care inutilizează previziunea. Nu se lasă bănuit, prevăzut. Deaceia, singura metodă potrivită lui H. H. Stahl, este prudenţa. H. H. Stahl e un om de ştiinţă care, deşi dublat de un tainic poet, ştie să delimiteze cu o preciziune matematică – deci, până la un punct, inumană, – ce aparţine ştiinţii de ceiace se cuvine numai afectului.
Stahl nu poate fi prins în flagrant delict cu retorica atunci când face ştiinţă. Adulterul nu e domeniul lui Stahl. Deaceia, stilul său este de o simplitate clasică, pură, de început, încât în prezenţa unei cărţi de de Stahl simţi că expresia, cuvântul este însuşi datul imediat al gândului. Datorită acestei rare calităţi, cartea lui Stahl, apărută de curând este o pildă aleasă de conduită a unui om de ştiinţă. Şi simţim o deosebită bucurie în prezenţa lucrării lui Stahl deoarece ea poate fi dată ca exemplu tuturor acelor sociologi români cari, ignorând faptul social viu, cred că, e suficient un doctorat de la Paris, pentru a scrie un tratat de sociologie.
Tehnica monografiei sociologice, – cartea lui Stahl, despre care vorbim – se plasează mai întâi sub unghiul acesta:
„ştiinţa este o faptă socială în care fiecare individualitate, păstrându-se totuşi ca atare, nu e rodnică decât în măsura în care se integrează unui întreg lanţ de tovarăşi de muncă şi se supune unei disciplini colective”.
Iar mai departe, Stahl spune:
„Sociologul va face deci monografii. Va părăsi biroul său de lucru şi, având în faţă obiectul ştiinţei sale, societatea ca întreg, va căuta să o studieze direct. Faţă în faţă, îşi vor sta! sociologul şi societatea”.
Deci, înlăturarea scolasticului care falsifică obiectul de studiat. Şi toate acestea dece? Pentrucă sociologul trebuie să descopere „mecanismul prin care toate faptele sociale ajung să formeze un total unitar” precum şi „cunoaşterea seriei de condiţii cari determină felul de a fi al unei societăţi”. Iar toate acestea aplicate asupra cărei realităţi sociale. Asupra celei româneşti – iată în scurt schema de lucru de care se foloseşte Stahl.
Cât priveşte concluziile acestei cărţi ele nu pot fi spuse pe scurt. Lectorul nostru să citească această carte în care fenomenul social român este studiat cu ajutorul unei metode ştiinţifice utilizată de unul dintre cei mai mari sociologi ai noştri care este H. H. Stahl.
Alte contributii semnate de H.H. Stahl:
- Eseuri critice despre cultura populara romaneasca (Stahl, 1983)
- Un sat din Transilvania: Dragusul (1933)
- Pentru sat (1939)
- Definitia si tipologia satelor devalmase (1944)
- Teoria si practica investigatiilor sociale (1975)
- Satul romanesc. O discutie de filosofia si sociologia culturii (1937)
- Teoria abisala a dlui Lucian Blaga (1938)
Lasă un răspuns