Reguli călăuzitoare pentru vieaţă şi pentru ceasul de azi al României
(…) Am urît apoi încă alte două lucruri: diletantismul amabil şi erudiţia pretenţioasă, searbădă de bibliotecă. De aceea am intrat în largul vieţii şi am căutat acolo adevărul, pentru că dacă există o vieaţă a cărţii, există în primul rând o carte a vieţii şi a ceti în cartea vieţii este tot atât de important ca şi a cunoaşte vieaţa cărţii.
Am ieşit din bibliotecă, după ce am trăit şi eu ceea ce numia Taine „beţia delirantă” a bibliotecii şi a cărţilor din bibliotecă. Am trăit şi eu această beţie, dar după aceea am ieşit în larg să verific ce este adevărul şi aceasta m’a dus la o concepţie realist-critică constructivă. Mi-a dat Dumnezeu un bun simţ realist sănătos şi o concepţie idealistă sigură. Am practicat idealismul dar totdeauna izvorît şi legat de însuşirile fireşti, de nevoile fireşti, ale firii. Şi am ieşit în largul vieţii. Dar unde? In largul vieţii sociale româneşti. (…)
Dimitrie Gusti, Reguli călăuzitoare pentru vieaţă şi pentru ceasul de azi al României, in Transilvania. Buletin de tehnică a culturii, 1939, pp. 8-10. [PDF integral in ARHIVA SOCIOLBUC]
Lasă un răspuns