Lansarea cărţii Dimitrie Gusti Cronologia vieţii şi operei
Miercuri 12 noiembrie, în Sala Carol a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ din Bucureşti, a avut loc lansarea volumului Dimitrie Gusti Cronologia vieţii şi operei. Au participat un număr de 44 invitaţi.
Această lucrare deschide o nouă serie intitulată Mari Personalităţi ale Culturii Române, fiind prima parte dintr-un amplu studiu al Serviciului Cercetare. Metodologie din cadrul BCU „Carol I“, dedicat lui Dimitrie Gusti.
În cuvântul de deschidere, d-na Voichiţa Dragomir, Director General Adjunct al bibliotecii, a relevat importanţa ştiinţifică a acestei lucrări precum şi originalitatea sa. Domnia sa a descris activitatea de cercetare a bibliotecarilor din cadrul Serviciului de Cercetare si Metodologie şi a prezentat pe scurt lucrările editate în timp de acest colectiv. În continuare, a subliniat eforturile depuse de colectiv pentru documentare, rezultatul fiind o lucrare valoroasă, care va servi cercetătorilor interesaţi de personalitatea lui Dimitrie Gusti şi de Şcoala Sociologică de la Bucureşti..
Dl.dr. Dinu Ţenovici, coordonatorul acestei lucrări, a menţionat aspecte inedite din activitatea lui Dimitrie Gusti, precum şi legăturile intense pe care acesta le-a avut cu biblioteca, pe atunci denumită Fundaţia Universitară Carol I. A mulţumit colegilor din diferitele servicii ale bibliotecii pentru sprijinul permanent, subliniind că fără acest suport, cartea nu ar fi putut fi realizată. A subliniat ajutorul preţios oferit de domnul prof.univ.dr. Zóltan Rostás şi de studenţii dumnealui, care au cercetat un număr însemnat de ziare de epocă, oferind un material deosebit de preţios pentru lucrare.
Doamna conf. univ. dr. Laura Mesina, prodecan la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a transmis felicitări bibliotecii pentru apariţia acestei lucrări şi a punctat activitatea lui Dimitrie Gusti în calitate de deschizător de drumuri în domeniul sociologic, amintind înfiinţarea Institutului de Sociologie Român, dar şi înfiinţarea Muzeului Satului din Bucuresti. De asemenea, a subliniat activitatea rodnică a lui Dimitrie Gusti în perioada când acesta a fost decan al Facultăţii de Litere, între anii 1929-1932.
Domnul prof univ. dr. Zoltán Rostás care a explicat semnificația culturală mai largă a proiectului biobibliografiei lui Gusti, a evidenţiat şi munca de cercetare a studenţilor și a altora la Bibliotecii Academiei Române și arhive. Domnia sa amenţionat că, odată cu apariţia acestui volum, atenţia trebuie îndreptată către viitoarea lucrare despre Dimitrie Gusti, care va conţine corespondenţa acestuia care s-a dovedit a fi surprizător de bogată, precum şi scrisori în care este amintit. De asemenea, tot aici vor fi inserate şi acte, documente semnate de Gusti, în special din perioada in care a îndeplinit funcţia de ministru al instrucției. Un efort și mai considerabil va fi adunarea referințelor la opera și activitatea fondatorului de școală sociologica.
Domnul .prof.univ.dr. Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universităţii din Bucureşti, a descris în termeni elogioşi activitatea de reformator a lui Dimitrie Gusti, specificând că este vorba de o calitate remarcabilă, pe care puţini oameni o au. Domnul Dumitru Sandu şi-a exprimat dorinţa ca această lucrare să fie disponibilă şi online, pentru a fi accesibilă cât mai multor utilizatori. De asemenea, a sugerat să fie realizată o cercetare sociologică, prin care să fie completate chestionare în care să se evidenţieze ce ar dori utilizatorii să afle din studiile viitoare asupra operei vaste a acestuia.
Lansarea acestei cărţi a îmbogăţit literatura de specialitate cu o opera utilă pentru cei care se apleacă asupra vieţii şi operei acestei personalităţi de excepţie. (-)
A se vedea si:
Lasă un răspuns