Transformările câmpului producţiei culturale
– de la comunism la liber schimb –
Workshop, Bucureşti
15 noiembrie 2013
Descriere şi motivare:
Transformarea câmpului producţiei culturale în contextul schimbărilor socio-politice şi a noii dominanţe a pieţei este un fenomen încă puţin problematizat şi cercetat. Piaţa este locul unde se întâlnesc cererea şi oferta, şi, teoretic, se întemeiază pe libertatea indivizilor de a alege şi are drept rezultat preţul corect.
În acelaşi timp, există câteva limite ale principiului pieţei în câmpul producţiei culturale, precum: dominanţa produselor populare, omogenizarea ofertei sau îngustarea dimensiunii publice a proceselor din această sferă de activitate. După comunism, forţele pieţei au devenit importante şi au mutat locusul de valuare al produselor culturale, conform principiului cererii al al ofertei. Transformarea a fost destul de abruptă, de la valorizarea unui bun cultural în funcţie de contribuţia la identitatea naţională sau la ideologia oficială, situaţie specifică în perioada comunistă, la evaluarea de piaţă. În acelaşi timp, valoarea în sine, dimensiunea estetică, rămâne un continuu, un subiect de sine stătător.
Scopul acestui workshop este de a analiza reglementările, producţia, conţinutul şi receptarea în câmpul producţiei culturale. Avem în vedere atât cultura populară, cât şi cea înaltă, în contextul emergenţei centralităţii pieţei ca principiu de structurare şi valuare. Câteva dintre întrebările propuse a fi explorate în cadrul workshop-ului sunt: Care sunt principalele atribute ale câmpului producţiei culturale în momentul de faţă? Ce rol joacă structurările comuniste în reconfigurarea câmpului producţiei culturale? Care sunt principalele schimbări aduse de creşterea procentului de produse culturale de import? Care este dinamica dintre structură şi actorii din câmp? Care este aportul creativ, rezultatul comercial si specificul receptării în contextul post-comunist? Ce este producţie originală, ce este import, ce este asamblare: lohn cultural, în industriile creative din România şi cum se reflectă acestea în actul de receptare al produselor culturale? Care sunt limitele creativităţii în contextul structural al pieţei?
Direcţii propuse:
- Industrializarea culturii şi emergenţa centralităţii pieţei după comunism
- Moşteniri şi continuităţi după comunism în câmpul producţiei culturale
- Politici culturale şi dinamica câmpului producţiei culturale
- Câmpul producţiei culturale; analize sectoriale
- Producţie culturală şi practici de receptare
- Structurarea pieţei culturale europene
- Cultura şi oraşul
- (Sub)Culturi ale tinerilor
- Reflexivitatea în câmpul producţiei culturale; criticul de artă şi de media
Date importante:
7 septembrie – Rezumatul
Vă rugăm să trimiteţi la adresa ralucapetre78@yahoo.com, până pe 7 septembrie,
– un rezumat de maximum 500 de cuvinte
– detalii de contact (nume, titlu academic, universitate, adresă poştală, adresă de e-mail, telefon)
– un scurt CV.
Rezumatele articolelor, alături de scurte prezentări ale cercetătorilor, vor fi postate pe site-ul www.industriiculturale.ro și pe site-ul www.ralucapetre.ro.
15 septembrie – Invitaţiile la conferinţă pentru cercetătorii selecţionaţi
Articolele prezentate la conferinţă, redactate în engleză, franceză sau germană, pot fi publicate într-un număr special din Revista Română de Jurnalism şi Comunicare (www.jurnalism-comunicare.eu), după obişnuitul proces de peer-review.
Comitetul de organizare :
Lector univ. dr. Raluca Petre, Universitatea Ovidius din Constanţa – Director proiect PN-II-RU-PD-2011-3-0089 – Postdoctoral
Conf. univ. dr. Raluca Radu, Universitatea din Bucureşti
Asist. univ. dr. Alexandra Bardan, Universitatea din Bucureşti
Lasă un răspuns