INFORMAŢII. LUBOIL. Transatlanticul „General von Steuben“ a părăsit portul Constanţa. Participarea meseriaşilor români la expoziţia internaţională dela New-York
(UNIVERSUL Nr. 129, duminică 14 mai 1939, p. 5)
În cadrul Pavilionului României la Expoziţia Internaţională dela New-York şi anume în Casa Românească s’au montat 14 standuri într’o sală concacrată „Meşteşugurilor Româneşti“.
Inaugurându-se pavilionul românesc, s’a deschis în ziua de 11 Mai a. c. şi secţiunea în care au expus meseriaşii români. Solemnitatea a fost în prezenţa d-lor: prof. D. Gusti, înaltul comisar al României la expoziţia dela New-York, Radu Irimescu, ministrul României la Washington, Andrei Popovici consul general la New-York, arhitect Octav Doicescu, realizatorul casei româneşti, o delegaţie de meseriaşi români şi alte personalităţi, în frunte cu reprezentanţii autorităţilor Statelo Unite, primarul oraşului New-York, etc.
Obiectele expuse de meseriaşii români şi cu deosebire realizările obţinute din materiilor prime româneşti ale blănarilor, cojocarilor, ceramica românească, lemnul prelucrat artistic, fierul forjat, obiectele bisericieşti, broderiile artizanale pe motive naţionale şi cu deosebire produsele în încălţăminte, pantofărie şi cizmărie românească, precum şi prelucararea chihlimbarului românesc, au stârnit admiraţie, dovedind şi peste Ocean că meşteşugarul român e dotat cu însuşiri meşteşugăreşti deosebite îmbinate cu mutl simţ artistic, aşezându-l printre fruntaşii meseriilor din oricare altă ţară cu un trecut mai îndelungat în meserii.
Telegrame din străinătate, Papa n’a făcut propuneri formale de pace Angliei. „Ziua României“ la expoziţia din New-York
(UNIVERSUL Nr. 132, miercuri 17 mai 1939, p. 12)
New-York, 15 (Rador). – „Ziua României“ la expoziţia internaţională dela New-York a fost sărbătorită printr’o mare recepţie pe care d. Edward Flynn, comisarul general al guvernului american, a oferit-o Diminecă în onoarea d-lui ministru Gusti şi d-nei, în pavilionul federal din Curtea Păcii.
La această importantă ceremonie a venit dela Washington şi d. Radu Irimescu, ministrul României cu d-na, împreună cu personalul superior al legaţiei României.
Organizaţia americană a FICAC-ului a adus un mare număr de membri, care au defilat prin faţa pavilionului României, unde d. Julius Holmes, şeful protocolului Expoziţiei, a prezentat asisteţei personalităţile prezente.
Orchestra organizaţiei FIDAC a intonat Imnul american, executând apoi un program muzical compus din opere de Mascagni şi Henschel.
D. Radu Irimescu, ministrul României, a pronunţat o cuvântare, după care d-na Pia Igy a cântat mai multe arii româneşti, acompaniată fiind de orchestra de sub conducerea d-lui Grigoraş Dinicu.
Duminecă seara s’a dat un concert de gală, maistrul George Enescu conducând orchestra simfonică din Filadelfia, cea mai renumită orchestră din America. Programul concertului a fost format în mod exclusiv numai din opere româneşti, executându-se între altele şi Rapsodia Română de George Enescu.
La acest concert au asistat peste o mie de personalităţi, care au fost invitate de d. ministru Gusti. Concertul este socotit drept evenimentul culminant al „Săptămânii Româneşti“, în cadrul festivităţilor internaţionale.
Sărbătorirea zilei de 10 Mai la München. Telegrame din străinătate. „Ziua României“ la pavilionul românesc dela expoziţia din New-York
(UNIVERSUL Nr. 133, joi 18 mai 1939, p. 10)
New York, 16 (Rador). – Pentru a se da posibilitate românilor din New York şi împrejurimi să vină în cât mai mare număr la sărbătorirea zilei de mai, d. ministru Gusti, comisarul general al pavilionului românesc dela expoziţia mondială, a organizat Duminecă 14 Mai, în cadrul Expoziţiei, o „Zi a României“.
CUVÂNTĂRILE
Într’o impresionantă cuvântare ţinută în faţa personalului legaţiei româneşti din Washington şi a consulatelor din New-York, Cleveland, Montreal şi Filadelfia şi a unui numeros public, în pavilionul oficial, d. prof. Gusti, referindu-se tot timpul al panourile, inscripţiile şi reprezentările grafice şi simbolice din pavilion, a arătat importanţa zilei de 10 Mai în evoluţia politică a naţiunii, dela marele Rege fondator de dinastie. D. Gusti a stăruit asupra vieţii multimilenare a poporului român, cum şi asupra unităţii de rasă şi limbă, în cadrul frontierelor României, care nu sunt darul generos al vreunei conferinţe de pace, ci fruntariile veşnice ale unei străvechi şi glorioase moşteniri.
Ziua de 10 Mai înseamnă totodată un vast program de lcuru, pe care Suveranul dinamic de astăzi îl înfăptuieşte prin Serviciul Social, pentru întărirea şi înălţarea patriei.
Episcopul Policarp a arătat apoi recunoştinţa tuturor Românilor din America pentru faptul că M. S. Regele Carol II a trimis pe profesorul Gusti s înfăptuiască şi pe continentul american mari realizări pentru românii stabiliţi în Statele Unite.
A urmat un prânz oferit de d. Gusti şi de d-na Gusti, la care au asistat 200 de personalităţi, între cari senatorul Baldwin, sir Louis şi lady Beale, ministrul şi d-na Culbertson, contele şi contesa Fontnouvelle, d-na Connelius Vanderbilt şi d-na Grover-Whalen.
DEFILAREA MEMBRILOR ORGANIZAŢIEI „F. I. D. A. C.“
La ora 15.30, în Curtea Păcii, în apropierea pavilionului României şi a pavilionului Statelor Unite, a fost o impunătoare defilare a aproape 1.000 membri ai organizaţiei F. I. D. A. C., înaintea d-lor Gusti şi Irimescu, ministrul României la Washington. După aceasta, pe estrada centrală, conducătorii legiunii americane şi auxiliarii F. I. D. A. C., comandantul Keenan şi d-nele Odwyer şi Duffy au adus un omagiu mişcător fostei aliate din timpul războiului mondial, România. Pentru prima oară pe teritoriul Statelor Unite s’a cântat Imnul Regal român în limba engleză.
D. ministru Irimescu a evocat apoi memoria Regilor războaielor independenţei şi unirii, spunând între altele:
„Iar astăzi privim a treia generaţie a famiilei domnitoare române, M. S. Regele Carol II, nădejdea României, noul creator al uneinaţiuni puternice şi dinamice, care şi-a menţinut neştirbită naţinalitatea“.
La ora 17, în pavilionul deferal american, unde tricolorul românesc fâlfâia lângă simbolicele lozinici de pace şi unire, a avut loc o recepţie oficială în onoarea d-lui ministru D. Gusti.
CONCERTUL DELA OPERA METROPOLITANĂ
La ora 20 şi 30, în marea sală a faimoasei Opere Metropolitane a avut loc al doilea concert de mluzică românească dirijat de maestrul George Enescu. Au asistat peste 4.000 de invitaţi, între care d-na Sara Delano Roosevelt, mama preşedintelui Statelor Unite.
A doua zi criticul muzical dela „Times“ scria desrpe acest concert:
„Concertul dat aseară al Opera Metropolitană, sub auspinciile guvernului român, de d. George Enescu şi de orchestra simfonică din Filadelfia a fsot cel mai impresionant şi mai însemnat eveniment muzical al anului.
Programul condus de marle dirijor român a fost un mişcător şi caracteristic exemplu al muzicii şi spiritului poporului român dovedind totdeodată meritul şcolii noui de compozitori. Prima Rapsodie românească a maestrului Enescu, capo-d’operă a genului a încheiat un program care era el însuşi apogeul Zilei României la Expoziţia din New-York şi simbolul cel mai potrivit al marei ei contribuţii la viaţa lumii“.
SUCCESUL RESTURANTULUI ROMÂNESC
New York, 16 (Rador). – Succesul restaurantului românesc, anexă a Pavionului României din Expoziţia internaţională de la New-York, merge crescând.
Orchestra lui Dinicu şi cântecele româneşti interpretate de Maria Tănase suscită entuziasmul oaspeţilor.
Serile trecute cântăreaţa Maria Tănase a fost viu aplaudată dela o recepţie intimă, oferită aristocraţiei din New-York de fostul preşedinte al Statelor Unite, d. Herbert Hoover.
A se vedea pe aceeasi tema:
Lasă un răspuns